• 20. Yılımız... devamı
  • Münih Barosu Üyeliği devamı
  • 2016 Yılı İzmir İl ve İlçe Adliyelerinde Bilirkişilik Görevi devamı
  • İnternet Sitemiz Yenilendi ! devamı
  • Av. Emel Nişlioğlu, sicile kayıtlı Arabulucu olarak hizmet vermeye başlamıştır. devamı
  • Ofisimiz yeni adresinde faaliyetine başladı... devamı
  • Yeni Borçlar Kanunu, 10 Yıllık Kiracılar ve Kira Artış Oranları devamı
  • İsviçre Hukukçular Birliği (Schweizerischer Juristenverein) devamı
  • Stuttgart Barosu Üyeliği devamı
  • Almanya'dan Tarihi Karar devamı

Haberler

7.02.2014

Yeni Borçlar Kanunu, 10 Yıllık Kiracılar ve Kira Artış Oranları

Bilindiği üzere 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yeni Borçlar Kanunu yürürlüğe girdi. 1 Temmuz 2014 tarihine az bir zaman kaldı. Yeni Borçlar Kanunu gereği ev ya da işyeri sahipleri, 10 yılı dolduran kiracılarını “gerekçesiz” çıkartabilecekler.Kanunun 347.maddesinde de “10 yılı dolduran kiracıların gerekçesiz olarak çıkartılması konusunda mal sahiplerine bir hak tanındı. Buna göre “ 1 Temmuz 2012’de yani kanunun yürürlüğe girdiği tarihte , kira sözleşmesi 10 yılı tamamlamışsa, 1 Temmuz 2014’ten itibaren mal sahibi kiracısını gerekçesiz olarak ev ya da işyerinden çıkartabilecek.Bunun için sözleşmenin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya yazılı bildirimde bulunması gerekli. 5 yılı dolduran kiracılar için de Borçlar Kanunu’nun Geçici 2. Maddesi’nde bir düzenleme var.Buna göre 5 yılı dolduran kiralamalarda, Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2012 tarihinden 5 yıl sonra (yani 1 Temmuz 2017’den itibaren) kiracıyı gerekçesiz çıkartabilme uygulaması başlayabilecek.

Özellikle işlek yerlerde bulunan, fazla müşteri potansiyeline sahip iş yerlerini kiralamak isteyen yeni kiracılar cazip tekliflerle işyeri sahiplerinin aklını çelebilirler. Mal sahiplerine daha fazla kira vermeyi teklif edip ön ödeme karşılığında sözleşme imzalatabilirler. O nedenle 10 yılı dolduran kiracıların 1 Temmuz 2014 tarihini beklemeden mal sahipleri ile anlaşarak sözleşmelerini yenilemelerinde fayda var.

İş Yeri ve Konut Kira Artışları

6217 Sayılı Kanun’un Geçici 1. Maddesi ile 1 Temmuz 2020 tarihine kadar, işyeri kira artışları da serbest bırakıldı. Buna göre işyeri kiralarında 1 Temmuz 2020 tarihine kadar sözleşme serbestisi geçerli. Enflasyon oranında zam yapılması zorunlu değil. Ancak devam eden kira sözleşmelerinde “kira artış oranı tanımlanmışsa”, sözleşme devam ettiği sürece işyeri sahibi sözleşme hükümlerine uymak zorunda kalacak.

Konut kira artışları ise ÜFE ile sınırlı. Yeni Borçlar Kanunu’na göre “konut kiralamalarında; yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak artış, bir önceki kira yılında Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (ÜFE) artış oranını geçmeyecek şekilde belirlenecek. Bu kural “bir yıldan uzun süreli” kira sözleşmelerinde de geçerli olacak. Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak belirlenmişse 5 yıl geçmeden kira bedelinde değişiklik yapılamayacak.

« Tüm Haberler
NİŞLİOĞLU Avukatlık . Rechtsanwälte © 2024 Her Hakkı Saklıdır
Doç. Dr. Bahriye Üçok Bulvarı No:8 Daire:2 Karşıyaka , 35600 İzmir
Tel & Faks: +90 (232) 368 85 25 – 368 54 84
E-Posta: [email protected]
Yasal Uyarı