• 20. Yılımız... devamı
  • Münih Barosu Üyeliği devamı
  • 2016 Yılı İzmir İl ve İlçe Adliyelerinde Bilirkişilik Görevi devamı
  • İnternet Sitemiz Yenilendi ! devamı
  • Av. Emel Nişlioğlu, sicile kayıtlı Arabulucu olarak hizmet vermeye başlamıştır. devamı
  • Ofisimiz yeni adresinde faaliyetine başladı... devamı
  • Yeni Borçlar Kanunu, 10 Yıllık Kiracılar ve Kira Artış Oranları devamı
  • İsviçre Hukukçular Birliği (Schweizerischer Juristenverein) devamı
  • Stuttgart Barosu Üyeliği devamı
  • Almanya'dan Tarihi Karar devamı

Anlaşmalı Boşanma Davası - NİŞLİOĞLU Avukatlık Bürosu İzmir

1- Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır ?

Evlilik en az bir yıl sürdüyse, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin  serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Bu koşullar sağlanırsa, hâkim boşanmaya karar verir.

2- Anlaşmalı boşanma davasında 1 yıllık süre neye göre belirlenir?

Evlilik tarihinden davanın açıldığı tarihe kadar 1 yıl geçmelidir. Davanın açıldığı tarih, boşanma davası dilekçesinin harcının ödenerek mahkemeye verildiği tarihtir.

3- Evlendiğimizden dört ay sonra eşimle ayrı yaşamaya başladık, şu anda 1 yıllık süre doldu, ayrı yaşamamızın 1 yıllık süreye etkisi olur mu, anlaşmalı boşanabilir miyiz?

1 yıllık süreyi birlikte geçirip geçirmemenin anlaşmalı boşanmaya etkisi yoktur. Hiç biraraya gelmeseniz de, 1 yıllık süre sonunda anlaşmalı boşanma davası açabilirsiniz

4- Anlaşmalı boşanma davasında mahkeme masraflarını ve vekalet ücretini kim öder?

Anlaşmalı boşanma davasında mahkeme masrafları ve varsa vekalet ücreti hususunda da tarafların anlaşmaya varmış olması gerekir. Dolayısıyla masraflar ve vekalet ücreti de taraflar arasındaki anlaşmaya göre ödenir.

5- Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer?

Boşanmanın ne kadar süreceği boşanma protokolünün içeriğine ve mahkemenin iş yüküne bağlıdır. Genelde bir-iki duruşma sonunda karar verilmektedir.

6Boşanma protokolünü hâkimin uygun bulması ne demek, uygunluk kriteri nedir?

Anlaşmalı boşanma davasında hakim tarafların sunduğu protokolü boşanmanın mali sonuçları (tazminat ve nafaka talepleri) ile çocukların durumu açısından inceler. Uygulamada çocukların durumuna özellikle önem verilmektedir. Zira aslolan öncelikle çocuğun menfaatidir. Örneğin anlaşmaya göre velayet hakkı verilen taraf çocuk için uygun değilse hakim anlaşmayı onaylamaz.

7- Eşimle farklı şehirlerdeyiz, eşim kendi oturduğu yerde dava açmış, ben buradaki mahkemeye gidemez miyim?

Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar talimatla dinlenemez. Bu nedenle davanın açıldığı mahkemede bulunmalısınız.

8- Anlaşmalı boşanma protokolünü imzaladım, avukatım da var, duruşmaya katılmasam olur mu ?

Anlaşmalı boşanma davalarında hakim her iki tarafı da, yani hem davacı hem davalıyı aynı anda bizzat dinlemeden boşanma kararı veremez. Bu nedenle belirlenen günde duruşmaya katılmalısınız.

9- Boşandığım eşimle yeniden evlendim, ancak şimdi tekrar boşanmak istiyorum, anlaşmalı boşanmada 1 yıllık süre hangi evliliğe göre belirlenecek?

Anlaşmalı boşanma için son yaptığınız evliliğin süresi dikkate alınacaktır.

10- Anlaşmalı boşanma sonucunda verilen boşanma kararı ne zaman kesinleşir?

Mahkemece karar verildikten sonra gerekçeli karar yazılarak taraflara yani size ve eşinize tebliğ edilecektir. Tebliğden itibaren 15 gün geçmesi ve temyiz edilmemesi üzerine boşanma kararı kesinleşmiş olur.

11- On beş günlük temyiz süresini kısaltmak mümkün mü?

Gerekçeli karar tebliğ edildikten sonra her iki taraf da mahkemeye temyizden feragat dilekçesi verirse, feragat tarihinden itibaren karar kesinleşecek ve temyiz süresinin beklenmesine gerek kalmayacaktır.

12- Anlaşmalı boşanma anlaşmasını imzaladım ama şimdi fikrim değişti, duruşmada boşanmak istemediğimi söyleyebilir miyim?

Hakim önünde boşanmak istemediğinizi söylerseniz, önceden anlaşmayı imzalamış da olsanız, anlaşmalı boşanma yoluna gidilemez.

13- Anlaşmalı boşanma davasından feragat edebilir miyim?

Mahkeme kararı Yargıtay tarafından onanarak kesinleşene dek, davanın her aşamasında anlaşmalı boşanma davasından feragat edebilirsiniz. 

***

Anlaşmalı boşanma davaları hakkında başkaca sorularınız bulunması halinde iletişim bilgilerimiz üzerinden avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz. 

Sabit Hatlarımız : +90 (232) 368 85 25, +90 (232) 368 54 84
Mobil Hatlarımız: +90 (532) 769 97 03, +90 532 785 54 85
E-Posta: [email protected]

Boşanma Davaları » Avukat Emel NİŞLİOĞLU - Avukat Özcan NİŞLİOĞLU       

NİŞLİOĞLU Avukatlık . Rechtsanwälte © 2024 Her Hakkı Saklıdır
Doç. Dr. Bahriye Üçok Bulvarı No:8 Daire:2 Karşıyaka , 35600 İzmir
Tel & Faks: +90 (232) 368 85 25 – 368 54 84
E-Posta: [email protected]
Yasal Uyarı